Sitter och jäser.....

......på jobbet igen. Har precis vräkt i mig den sista halvan av "varulvspizzan" från i går kväll. Den är superduper-god men ger en andedräkt passande en kloakråtta. Pizzan innehåller curry, vitlökssås, rå lök, oxfilé, banan så ni kan ju tänka er hur fräsch jag känner mig i munnen.

Det blir nog en baggis att lägga alla patienterna idag.....jag behöver ju bara andas på dem så tuppar de av.............

Promenadseger

Stora A spelade fotbollsmatch i morse, (det borde förbjudas att spela match innan kl 11.00 på en helg *mummel, mummel*) i ösregnet!

Hennes lag vann med 16-1. Vad kan man säga, vilka fotbollstjejer.

Men som den pedagogiska mamman jag nu är så föklarar jag för henne att man behöver inte vinna, bara man har roligt. Jaha ja.....................fast vinna är ju mycket roligare...............;-)

Lördagkväll på jobbet.

Just nu sitter jag och jäser. Har precis "Knött" in en halv pizza och en bit hallongräddtårta. Jag är så mätt.....urk.

Idag är jag faktiskt på jobbet. Det hör inte till vanligheterna nu för tiden eftersom jag praktiserar i ytterligare 5 veckor, så det är riktigt trevligt att vara här.

Äntligen hemma

Nu har tjejerna och jag kommit hem från shopping/fikan och med ett antal påsar med oss hem. Att det ska vara så svårt att gå från en affär utan en massa påsar.

Det blev ett par byxor var  åt tjejerna och en väska och en tröja till mig, allt från Lindex. Vidare köpte vi present till kusinerna som fyller år nästa vecka med några dagars mellanrum och lite pyssel saker till mig.

Nu kommer snart maken hem, det blev inget uteliv och galej ikväll. Han får vara med på vår myskväll istället.

Mysfredag

Japp, då ska maken ut på galej ikväll igen (han var borta i lördags också). För tjejerna och mig väntar en tjejdag och mysfredag.

När Stora A har slutat skolan hämtar Lilla A och jag henne och åker till ett köpcentrum/galleria. Vi ska fika, köpa fredagsgodis och tjejerna ska få vara på "Barnens värld" och jag ska shoppa loss. Det blir en bra fredag!

Ikväll får man ju inte missa Idol. Fortfarande har jag lite svårt för det, speciellt audition. Jag kan bli så generad å folks vägnar, när de inte begriper hur dåliga de är eller när de gör bort sig. Då är jag tvungen att byta kanal.

Jag gillar Patrizia (snyggt namn förresten), Amanda, Daniel och Sam.

Vilka gillar du i Idol?


Torsdag.

Idag var tjejrna på skolan/dagis medan jag var hemma. Det var tänkt att jag skulle plugga men det blev inte så mycket som jag hoppades på. Jag gick med i Facebook istället och det är Nergårds-Emmas fel ;-). Sedan var jag faktiskt ute och sprang 2,5 km, så lite duktig var jag idag.

Vilket härligt väder det har varit idag. I solen är det riktigt skönt men i skuggan är det lite kyligt, det är riktigt höstväder.

Utmaning

För ett par dagar sedan blev jag utmanad av Anna, så jag tänkte haka på den.

Veckans klädsel: Jeans och tröja

Veckans frisyr: Hästsvans

Veckans händelse: I lördags var vi på dop, annars har det inte hänt några större saker.

Veckans borde-ha-gjort: Börjat att skriva på mitt "paper" för skolan, tänkte kika lite på det idag.

Veckans dummaste: Inga dumheter denna veckan......

Veckans roligaste: Praktik på hjärtintensiven

Veckans sanning: Jag har varit lat denna veckan.

Veckans tråkigaste: Jag borde städa huset....

Veckans köp: En portabel hårddisk

Veckans humör: Toppen

Veckans mysigaste: Tjejkvällen med mina tjejer i lördags

Veckans knäppaste: Inget knäppt denna veckan

Veckans slutsats: Jag älskar min familj, mitt hem , mitt jobb och skolan.

De som har lust att haka på är hjärtligt välkoma att anta utmaningen.

Sista praktikdagen

Idag gör jag min sista praktikdag på hjärtintensiven. Det är tråkigt för jag har verkligen trivts väldigt bra där. Jag gillar deras sätt att arbeta. De arbetar utifrån primary nursing. Det innebär att varje patient har en patientansvarig sjuksköterska som gör allt med honom/henne.

Igår hade min handledare och jag hand om två patienter varav den ena var mycket svårt sjuk. Vi fick sitta hos den svårt sjuka hela tiden och hjälpa henne att andas. Hon hade nämligen inte ork att andas ut all koldioxid och samlade därför på sig detta. Koldioxidretention leder till en försämring av vakenheten och de kan gå in i en koldioxidnarkos. Därför gällde det att hela tiden hjälpa henne att andas ut all koldioxid och hålla henne vaken. Missförstå mig inte nu, men det var jättekul! Man såg verkligen effekt av att man satt hos henne. Innan vi började med detta var hon knappt väckbar, men när vi suttit där en liten stund och andats med henne började hon vakna till och blev pratbar igen. Det var fantastiskt att få jobba så patientnära, det passar mig kände jag.

På det hela taget är denna hjärtintensiv en väldigt trivsam avdelning så det finns kanske anledning att komma tillbaka, vem vet..

Nej nu ska jag gå och baka en äpplekaka. Jag får ju ha med mig någon form av muta ;-)

Den gyllene regeln

Stora A var lite småtaskig mot sin kompis och Lilla A. Jag tänkte att nu är det ett bra tillfälle att berätta om den gyllene regeln, ni vet, "allt vad ni vill att andra ska göra för er ska ni göra för dem...."

- Du vet, sa jag till Stora A. Om du vill att andra ska vara snälla  mot dig så måste ju du var snäll mot dem. Du kan ju inte säga elaka saker till lillasyster för då säger ju hon elaka saker till dig.

- AHA, sa Stora A. Jag förstår. Om jag är snäll mot de andra så är de snälla mot mig.

- Just precis, sa jag, mycket nöjd med att hon så fort hade förstått vad jag menade.

Lite senare på kvällen hörde jag ett samtal mellan Stora A och maken. Stora A förklarade vad jag hade sagt för sin pappa.

- Det är så. Om Lilla A är dum mot mig då VILL hon att jag ska vara dum tillbaka, det sa mamma.

Hmmm, vi får nog ta om den där gyllene regeln igen..........

Måndag igen

Japp då var det måndag igen. Lilla A och jag är faktiskt lediga idag. Eftersom det skulle bli ganska bra väder idag tänkte vi nog vara ute så mycket som möjligt, det gäller ju att passa på. Jag började höststäda lite i trädgården i helgen, så det får jag nog fortsätta med.

Lilla A har önskat en cykeltur med fika idag. Jag tror vi börjar med det.

Ha en bra dag.

Som ett flygplan....

.....låter min dator emellanåt. Med jämna mellanrum drar fläkten igång så jag nästan tror att "Nu lyfter vi". Jag hörde detta för första gången igår och blev skitskraj: tänk om den kraschar........hemska tanke.

Därför har jag idag införskaffat en portabel hårddisk på 250 GB där jag nu har gjort en back-up på min stationära hårddisk. Det känns tryggt.

Sedan fick jag för mig att damma datorn.........Hu-jäsiken! Vad mycket damm! Jag blev ju dammallergiker till på köpet. Dammråttorna rullade lyckligt omkring inuti min dator, men jag fick faktiskt schasat ut dem, så nu ser det bättre ut.

Dock låter datorn fortfarande som ett flygplan emellanåt. Jag får klappa lite på den och övertala den att stanna nere på marken.........

Toppenläkare

Fredagens läkarbesök kändes bra. Han lyssnade och klämde och kände på tjejerna och sade att allt var bra. Tjejerna behövde inte ta några prover och det blev de lite besvikna på. Jag hade sagt att  förmodligen blir det ett klistermärke som belöning efteråt och nu blev de utan. Snopet!

Tjejerna tyckte att läkaren var toppen: han ordinerade nämligen efterrätt varje dag och goda delikatessyoghurtar och fet röd mjölk och annat smarrigt. För säkerhets skull skrev han en remiss till en dietist så att jag kan få lite tips om mer energirik kost. Han trodde inte att deras litenhet berodde på någon brist på tillväxthormon, utan att de behövde mer energität kost. Det känns ju bra. Vi ska ha uppföljning om ett halvår, så vi får se hur saker och ting har utvecklats tills dess.

Läkarbesök

I morgon ska jag till läkaren med tjejerna. De ska till en tillväxtexpert eftersom de alltid har varit små och nätta och "planar ut i sina kurvor".
Vi får väl se vad han säger. Varken min man eller jag är några jättar. Jag mäter 158 cm över havet och maken är 178 cm lång så jag tror inte vi kan räkna med att våra tjejer blir 1,70 och över det......

Hela deras uppväxt har jag tråcklat med deras mat. De är inte stora i maten och äter bara små portioner efter en hel del övertalning. Alla trix har jag provat, you name it! Men visst växer de, fast i sin egna takt. De är hur pigga och fartfyllda som helst glada och busiga som barn ska vara och inte på någotvis "efter" på nåt'  sätt.

Ja, vi får se vad de säger på barnmottagningen.

Regn, regn, regn

Åh va'  typiskt. Efter att jag hade hämtat Stora A på skolan tänkte vi att vi skulle ta en liten cykelpromenad nu när Lilla A har lärt sig att cykla. Sagt och gjort, cykelhjälmarna på och svampkorgen fram, jag hade nämligen spanat in några gula godbitar utefter vägkanten som jag tänkte gå och plocka.

Vi hade inte mer än gått några hundra meter förrän det började regna, så det var bara att vända om och gå hem igen. Idag har vi alltså spenderat dagen inomhus. Nu börjar tjejrnas fantasi tryta: de har lekt mamma-pappa-barn, lekt dagis, pysslat, ritat, spelat spel, lekt affär, men nu börjar de bli lite sura och tvära mot varandra.

Jag tänkte lätta uppsstämningen lite genom att bjuda på pannkakor till middag, det brukar uppskattas.

Hemstudier

Idag är jag ledig och tjejerna är på skolan/dagis. Efter att ha ätit en lugn frukost och lusläst morgontidningen tänkte jag ta tag i min studieuppgift för denna kursen. Det är ett "paper" som ska lämnas in där jag ska fundera på min praktikplats verksamhet och knytit an det till den vårdvetenskapliga teorin (URK).

Jag tror jag går en promenad istället.......Solen skiner för engångs skull, så det gäller att passa på.

En fräckis....

En bonde i norrland kom till kvarnen med traktor och släpvagn för att tippa av och mala sin skördade säd. Men när han gick bakom släpvagnen för att fälla ner baklemmen och lossa säden, råkade den ramla ner och träffade honom rakt på stortån. Det gjorde så jäkla ont att han fick åka till lasarettet i Umeå där dom konstaterade att stortån var krossad.

Efter operationen, då han låg där i sjuksängen tyckte han det var så
konstigt att alla sköterskor fnittrade då dom såg på honom.. En del försökte t.o.m titta under täcket ibland, och det blev bråk mellan dem om vem som skulle tvätta honom.
Det fick sin förklaring den dagen han råkade läsa sin egen journal.

Det stod: "Vid sädestömning råkade lemmen falla ner och krossade stortån"...

Mellanlandning

Har precis mellanlandat i hemmet och befinner mig just nu mellan en avnjuten snabbmiddag (pulvertomatsoppa, helt okej) och en fotbollsmatch för Stora A (samling om typ 10 min). Som tur var, hann jag med en bloggpromenad, man måste ju uppdatera sig vad som händer i blogg-Sverige ;-).

Nu måste jag leta efter fotbollsstrumporna (och var fasen är det andra benskyddet).
Hej svej.

Recepttips

Igår hade vi tjejkväll, vi svägerskor! Det var supertrevligt! Vi lagade mat tillsammans. Det blev Himmelsk risotto med örtkryddade kycklingspett. Rekommenderas! Här kommer receptet:


Himmelsk risotto med örtkryddade kycklingspett.

Ingredienser
4 port
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör- & rapsolja
3 dl avorioris
1 dl vitt vin
ca 1 liter hönsbuljong
175 g Høng Himmelblå ädelost
200 g fryst sparris (Vi hade färsk som fick koka med risotton de sista 10 minutrarna)

Kycklingspett
2 stora kycklingfiléer
1 tsk kinesisk soja
1 msk smör- & rapsolja
8 träspett
2 dl hackade färska örter t ex blad-persilja och basilika

Till servering
200 g ostronskivling
1 msk smör- & rapsolja
salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den utan att den tar färg i smör- & rapsolja i en kastrull. Tillsätt ris, vin och 3 dl av buljongen. Låt koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör då och då och späd vartefter med buljong. När riset har en krämig konsistens är det klart. Smula ner Høng Himmelblå och låt den smälta ner under omrörning. Dela sparrisen i ca 3 cm långa bitar. Vänd ner sparrisen strax innan servering. Skär varje kycklingfilé i 4 bitar på längden. Lägg dem i en ugnssäker form. Blanda soja och smör- & rapsolja och pensla fileérna. Tillaga i ugnen ca 15 minuter.Trä upp kycklingen på spett och rulla dem i de hackade örterna. Skär bort rotfästet från ostronskivlingen. Fräs svampen i smör- & rapsolja tills den fått färg och känns lite krispig. Lägg ostronskivlingen på toppen av risotton och servera den till kycklingspetten.

image140

Lördag

Härligt med en ledig helg! Den gångna veckan har jag jobbat mycket så det känns skönt med en ledig helg. Lilla A har precis varit på Funky Kidz, dans för barn. De är supersöta när de dansar och riktigt duktiga.

Idag tänkte jag springa runt med gräsklipparen, man får ju passa på när det är en dags uppehåll även om det storma för fullt hemma hos mig idag.

Ikväll blir det tjejmiddag tillsammans med svägerskorna. Det ska bli jättekul! Jag har siktat in mig på massor med god mat och dryck ikväll.

Ha det bra!

Lilla A har lärt sig cykla!

Som vi har tragglat med den där förbenade cykeln med Lilla A hela sommaren. Stödhjulen gick sönder i våras och vi tyckte inte att det var någon idé att köpa nya, eftersom vi tyckte att hon skulle lära sig cykla under sommaren.
Det har väl gått sådär.
Jag har sprungit efter henne som en flåsande elefant och håller i en pinne som sitter fast på cykeln. Lilla A lutar sig åt än det ena hållet, än det andra och har över huvudtaget ingen balans.

Plötsligt idag, tyckte jag att hon kan väl sätta sig på cykeln själv och rulla runt lite försiktigt på gårdsplanen hemma. Vips så trampar ungen iväg (nåja nästan). Men sträckorna blev längre och längre och hon var riktigt ihärdig i att träna och till slut hade hon fått kläm på det.

Jag säger som Gert Fylking : ÄNTLIGEN!


Naturens konstverk

image139

Journalgrodor.

Ibland ser man de mest fantasifulla formuleringar i patientjournalerna och ibland rena rama missförstånd mellan läkaren som har dikterat och sekreteraren som har skrivit. Här kommer några exempel:

 • Söker för fästingbett i huvudet. Huvudet borttages med pincett.

 • Patienten tror att han står upp trots att han ligger ner, vilket förvirrar oss båda.

 • Vad hans impotens angår, kommer vi att fortsätta medicineringen och låta hans fru behandla honom.

 • Patienten arbetar som elektriker. Inga kända proppar i släkten.

 • Har fastnat med snoppen i dragkedjan, denna avlägsnas med avbitartång.

 • Ingen buksmärta men kan hålla tillbaka den lösa avföringen med hjälp av vitt bröd.

 • Har ingen frossa men maken uppger att hon var mycket het i sängen natten till i dag.

 • Jag tittar på patienten i mikroskop och blir inte klokare av det.


  image138


 • Rea på Panduro

  Reakatalogen från Panduro har precis trillat ner i brevlådan. Det fanns en hel del att beställa därifrån, jag återkommer.

  Såg ni Nicki?

  Såg precis en dokumentär på SVT2 om Nicki och hans familjs kamp när han blev sjuk. Det var en jättefin dokumentär som jag verkligen vill rekommendera även om man blev ledsen av den.

  image137

  Puh!

  Igår hade Stora A disco för sina klasskamrater. De var 17 st barn hemma och levde rövare. Vi hade gjort iordning och piffat upp garaget och tänkte att där kan de härja bäst de vill.

  Efteråt var maken och jag helt slut. Herre min je, de var ju överallt och ingenstans. Jag tror att de hade roligt iallafall, alla var sådär lagom svettiga och rödmosiga i ansiktet när föräldrarna hämtade de. Tjejerna somnade på stört i soffan.

  Just nu sitter jag på jobbet och pustar ut. Det har varit ganska lungt idag *tar-i-trä*. Jag ska snart hem och pussa på familjen.

  Tisdagkväll

  Nu är Stora A hos en kompis och Lilla A fick inte följa med till hennes stora ilska. I ett svagt ögonblick lovade jag henne att vi skulle baka så jag tänkte infria det löftet nu.

  Jag såg att "House" skulle börja ikväll igen. Det får bli planen för kvällen.

  Diarréassociationer

  Jag vet inte om det är pga magsjukan på jobbet eller på grund av utseendet på min blogg. Troligtvis båda. Jag menar att det ena utesluter ju inte det andra...........

  Jag får nog göra något åt bloggen.

  Skogspromenad

  Kom precis innanför dörren efter en timmes promenad i skogen. Det var riktigt härligt, men man känner att hösten är på väg. Jag älskar den höga klara luften och doften av skog, så det gjorde inte så mycket att jag inte hittade så många kantareller.

  Nu spelar Stora A fotbollsmatch och Lilla A är ute och leker. En stund andrum med andra ord. Passar perfekt för en bloggpromenad.

  Kräftskivan

  I lördags hade vi kräftskiva för grannarna och några vänner. Det blev jättelyckat. Kräftorna var fantastiskt goda och vi sjöng och hade det trevligt allesamman.

  Partyhöjaren var ett Playstation 2 med "Singstar" som grannarna hade med sig. Herregud va' kul det var att sjunga. Inte för att man sjöng särskillt bra kl 02.00 och med ett antal snapsar och cider i kroppen men vi hade så KUL! Vi tävlade killarna mot tjejerna, körde olika dueller och duetter.

  Vi stapplade i säng kl 03.00 helt utmattade och med en röst som hade slutat att fungera. Hellyckat!

  http://www.leclair.cz/obrazky/plays/singstar.jpg

  Tatuerad torso

  I fredag blev det middag och bio. Vi så Irene Huss - Tatuerad torso som gick på Bergakungen. Den var faktiskt bra, lite väl blodig i min smak men annars bra. Det hade lite underfundiga små skämt och var på det hela taget klart sevärd.

  Innan filmen åt vi mat. Det har en restaurang på Bergakungen med jättegod mat till ganska humana priser. Jag ska helt klart återvända dit!

  En kul detalj.
  Jag fråga servitrisen var toaletten fanns.
  - Första dörren precis runt hörnet, svarade hon. Jag gick dit, öppnade dörren och klev in........bland pissoarerna! Nej det här blev ju fel tänkte jag och gick ut igen och tittade på dörrskylten. Men där stod det bara "Toalett" och inte om det var för damer eller herrar. Alltså hade de gemensam toalett för båda, snacka om jämställt......

  Maken var tvungen att visa mig pissoaren. När han ställde sig framför den startade en liten filmsekvens på den svarta väggen framför honom. En gång var det en jättesnygg tjej som sminkade sig och nästa gång kom det fram en städerska som "putsade spegeln" och tittade ner lite på...ja ni vet....och flinade. Klart underhållande!